Системата вече засича с висока точност подателя Над 2 800

...
 Системата вече засича с висока точност подателя Над 2 800
Коментари Харесай

11% спад на фалшивите сигнали до 112 тази година

 Системата към този момент засича с висока акуратност подателя

Над 2 800 000 са били сигналите до телефон 112 за първите 9 месеца на тази година. Отчита се 11% спад на подправените сигнали. Това съобщи пред БНР Марина Велинова, шеф на Националната система за незабавни повиквания.

Най-често позвъняванията с погрешна информация са на тематика бомбени закани за учебните заведения. Системата обаче към този момент разполага с техника да засече подателя на сигнал в радиус от няколко метра.
Най-голям брой сигнали се генерират към полицията – над 42%, следвани от тези за незабавна помощ – към 39 на 100, едвам към 4% са сигналите, касаещи пожарната.

Между минута и минута и половина лишава на дежурните да препратят сигнала към съответната работа.

Дори операторът да продължи да разпитва обаждащия се, с цел да откри къде и какво се случва, по електронен път той предава сигнала към службата за незабавно реагиране. Това, че продължава да разпитва жителя, не значи, че сигналът не е предаден, поясни  Велинова.

" Има позвънявания от деца, от психологично заболели хора, от възрастни хора с деменция. Гледаме оптимално да бъдем потребни, да ги насочим къде могат да се извърнат, с цел да се реши техният проблем ", показва тя.

От 2021 година Националната система 112 има нова функционалност – услуга на новите операционни системи на смарт телефоните, която усъвършенства точността на локализацията до 4000 пъти. Така при повикване към 112 от смарт телефон телефонът автоматизирано задейства услугата си за местонахождение и изпраща информацията.

" Точността на локализацията навън място е до 5 метра, а з затворени пространства – в радиус до 50 метра. Има алтернатива да демонстрира и равнището, височината, откъдето се обаждат. Тоест можем да разберем вероятно и етажа, в случай че се обажда от постройка. Благодарение на тази услуга ние и службите за незабавно реагиране знаем тъкмо къде е позициониран подаващият сигнала и това разрешава доста бързо той да бъде открит ", прецизира Марина Велинова.

Друга услуга е e-call, автоматизирано повикване от транспортно средство към 112, при което посредством активиране на бордови датчици на МПС или посредством ръчно набиране мобилните мрежи предават набор от данни и реализират звукова връзка сред пасажерите в транспортното средство и оператор на 112.

Внедрена е и услуга за достъп на хора, които имат слухови или говорни увреждания. Тя е налична посредством мобилно и уеббазирано приложение.

" При свързване със 112 потребителят може в чат сесия да опише казуса или посредством наличните икони за незабавна помощ, полиция и пожарна да се изпрати сигнал за помощ. С изпращане на сигнала операторите на 112 получават GPS-координатите от устройството. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР